Rättssamhälle/våldtäkter

I går tittade jag på uppdrag granskning på tv. De tog upp hur många fall som utreds och där våldtäktsmännen blir dömda.

Det som jag blir mest upprörd över är hur många anmälda våldtäkter som anmälts men ändå inte utreds ordentligt. De som utreds och går till rättegång där nämndemännen inte är juridiskt utbildade utan ofta jobbar politiskt inom kommunen.

Tänk dig in i situationen; Du har blivit utsatt för en grov våldtäkt. Du kanske var full men det var absolut emot din vilja. Du blev skadad fysiskt och psykiskt för resten av livet. Du blev ordentligt kränkt. Du vågar nästan inte vittna och berätta din historia i rättssalen . Du vill ändå att våldtäktsmannen eller ofta männen ska bli dömda. Du vill ha din upprättelse som är så viktig för att kunna bli hel och stark igen. Det är också för hur vårat samhälle, vårat land och hur vi får och ska bete oss som du står där i rättssalen . Utlämnad. Ensam. Du berättar ändå din historia fast oron kryper i dig. Du känner skam inför nämndemännen att berätta om din klädsel och hur mycket du druckit. Du berättar intima förnedrande saker. Men du tror på rättvisan. Du tror på Sverige.

Våldtäktsmannen eller männen blir inte dömda, det fanns inte tillräckligt med bevisning, sa de. Du hade blottat dig och trott på rättvisan.

Jag blir så upprörd och arg över hur detta kan gå till.

Har vi ett rättssamhälle som fungerar?

Jag har själv blivit helt nedtryckt och förnedrad när jag stämde en känd person som kopierat mina Kärleksknutsmycken. Jag hade inte en ärlig chans.

Jag tror inte längre på att rättvisa skipas i våra rättssalar. Ännu värre jag tror inte på att de som arbetar inom rättsväsendet ens bryr sig moraliskt vem som döms.

Detta är skrämmande.

Vet du att nästan två kvinnor i månaden mördas av en nära anhörig, ofta man eller före detta man. De har ofta polisanmält och bett om hjälp långt innan det händer.

Vilken vanlig människa kan stämma ett stort bolag, kommun, bank eller liknande? Det är en omöjlig uppgift eftersom det kostar otroliga summor.

Finns det rättvisa i vårat land?

Pia Bohlin

%d bloggare gillar detta: